Lees Lokaal Uitgeest

Over ons

In 2013 besloot de Raad van Uitgeest om de subsidie voor de vestiging Uitgeest aan de Openbare Bibliotheek IJmond Noord stapsgewijs af te schaffen. Op 1 januari 2016 sloot bibliotheek IJmond Noord definitief haar vestiging.

In het najaar van 2013 zetten Wies de Wit en Hetty Franzani een handtekeningenactie op touw. 1800 handtekeningen werden bij het Gemeentebestuur van Uitgeest ingediend. In het voorjaar van 2015 besloot het College van Burgemeester en Wethouders een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid voor het behouden van een bibliotheekfunctie in Uitgeest. Bureau Questum leverde het rapport "De Uitgeester bibliotheek: toekomstig en betaalbaar" in bij het College.

Het plan was, kort samengevat:

- Een schoolbibliotheek en educatieve activiteiten voor de jeugd gerealiseerd via de scholen.

- Leesbevordering (voorlezen) via de kinderdagverblijven en de peuterspeelzaal

- Daarnaast een centrale locatie voor de "doorstart" van een alternatief voor de bibliotheek met sociale functies voor de volwassenen.

Op 19 maart 2016 was de opening van het Lees Lokaal een feit.

Ondertussen is Lees Lokaal uitgegroeid tot een volwaardig alternatief en weten meer dan veertienhonderd Uitgesters regelmatig hun weg naar Lees Lokaal te vinden om een of meerdere boeken uit de eigen collectie te komen ruilen voor boeken aanwezig in Lees Lokaal.

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om ons te helpen in het Lees Lokaal?

Geef je dan op als vrijwilliger! Stuur een mailtje naar info@leeslokaal-uitgeest.nl of kom even langs bij het Lees Lokaal om je aan te melden.