Kinderboekenweek, Scholen en LeesLokaal

KBW 2023-3
KBW 2023-2
Poppekus bij LeesLokaal_zaterdag 7 oktober 2023 copy

Woensdag 5 oktober was de start van de jaarlijkse Boekenweek.

De groepen 3 van de basisscholen in Uitgeest waren uitgenodigd om in het LeesLokaal eenvoorstelling van Poppekus bij te wonen. Het thema van de Kinderboekenweek was: “Bij mij thuis”. Poppekus had het thema mooi vervlochten in haar voorstelling.

Het verhaal ging over een Leeuw die verdwaald was in het (reuzen)boek waar hij in zat. Er kwam een muisje in zijn hol en toen hij daarachteraan ging om hem te vangen, kwam hij op allerlei andere bladzijden terecht met andere “huizen” van de dieren die op die bladzijden zaten.

Deze dieren wilden hem best helpen om zijn bladzijde, zijn “thuis” terug te vinden, maar daar moest hij wél wat voor doen! Hij moest allerlei rijmpjes afmaken en zelfs wat rekensommetjes op rijm. De kinderen hielpen hem daar fantastisch bij. Zo kwam Leeuw gelukkig weer thuis in zijn geliefde grot, waar hij doodmoe van zijn avontuur heerlijk ging slapen. 

Dat de kinderen volop genoten van deze echte Poppekusvoorstelling bleek wel uit de vele complimenten die zij van de kinderen kregen. Het mooiste compliment: Mag het nog een keer?? 

Voorafgaand aan de voorstelling werd aan enkele kinderen gevraagd waar hun thuis was, waar zij woonden. 

De reacties waren, zoals altijd met kinderen, weer heel bijzonder: een huis met aan de ene kant niks en aan de andere kant een buurman, een boot (woonboot), een “achterelkaar huis” waar iemand “onderstekop” woonde, een villa, een rijtjeshuis, een restaurant! 

De kinderen hadden uit hun eigen boekenkast thuis een boek meegenomen om te ruilen. De kinderen die nog geen LeesLokaal Vriendenpas hadden kregen allemaal een eigen pasje. 

Met die pas gaat er nu ook voor hen een nieuwe wereld open vol grappige en spannende avonturen. Na afloop van de voorstelling zochten alle kinderen een leuk boek uit om lekker thuis te lezen.

Bijna ieder dag kunnen zij, maar natuurlijk ook papa, mama, oma of opa, bij LeesLokaal terecht om gelezen, maar nog in prima staat verkerende, boeken te ruilen voor een boek uit de LeesLokaal collectie en helemaal op te gaan in een nieuw boek. 

Na een bekertje suikervrije limonade vertrokken de kinderen met een nieuw boek weer opgewekt naar school.